Mitt prinsipp har vært at når en flaske legges i kjelleren, så er den umiddelbart nedskrevet til null, slik at når flasken senere hentes frem, er den gratis.
Kjøper du vin for å nyte den, eller ser du på det som en investering? Spørsmålet er legitimt all den stund prisstigningene på såkalt «fine wine» har vært enorme de siste årene, noe vi flere ganger har påpekt i våre spalter. Særlig gjelder dette Burgund, men det omfatter også annen «fine wine» som toppviner fra Piemonte og Toscana, Bordeaux og California, for å nevne noen.
Personlig har jeg alltid kjøpt vin med tanke på å nyte den. Mitt prinsipp har vært at når en flaske legges i kjelleren, så er den umiddelbart nedskrevet til null, slik at når flasken senere hentes frem, er den gratis. Det prinsippet var det min tidligere medredaktør, Ola Dybvik, som lærte meg. Og jeg mener fortsatt at dette en fornuftig måte å gjøre det på.
Men det er klart at med de prisstigningene vi har sett de senere årene, så er det mange som ser på investering i vin som en interessant måte å tjene penger på. Avkastningene på mange viner har jo til tider vært eventyrlig.
For litt over ti år siden kjøpte jeg en flaske Montrachet 2004 fra Domaine Leflaive i annenhåndsmarkedet og betalte den gang ca. kr 25 000 for den. I et normalår lages det ett fat av denne vinen, altså ca. 300 flasker til verdensmarkedet. Jeg hadde lyst til å smake den, og bevares, vinen var flott, den, men man får jo mye annen god vin til den prisen. I dag ser jeg via Wine Searcher at snittprisen for en flaske Montrachet fra Domaine Leflaive er kr 214 000, uavhengig av årgang.
De markante prisstigningene har altså gjort «fine wine» til et investeringsprosjekt, og i Danmark har det Aalborg-baserte firmaet Rare Wine Invest gjort dette til sin forretningsidé. Rare Wine Trading er et søsterselskap til Rare Wine Invest, og begge er en del av Rare Wine Group, som ble etablert av danske Rasmus Nielsen i 2006. Firmaet har som sagt hovedkontor i Aalborg, med lagerfasiliteter i nærliggende Vester Hassing og kontorer i København, Stockholm, Amsterdam, Milano og Geneve. Rare Wine Group administrerer og oppbevarer vin til en verdi av mer enn 130 mill. euro på vegne av mer enn 1600 investorer fra hele verden.
Prisøkningene på «fine wine» begynte vel med årgang 1982 i Bordeaux. På 1980-tallet var økningene mye drevet frem av at Robert Parker fikk ameri-kanerne til å kjøpe mer vin, på 1990-tallet var det Asia, særlig Japan og Singapore, som drev markedet for «fine wine» oppover, og på 2000-tallet er det Kina som har bidratt mye til økt etterspørsel. Det er klart at når et land med 1,4 milliarder innbyggere begynner å interessere seg for «fine wine», så får det konsekvenser.
Hvor langt kan prisene gå? Det er selvfølgelig vanskelig å svare på, men i sommer var jeg og hørte på et foredrag av Indias eneste Master of Wine, Sonal Holland.
Hun kunne berette at selv om vinkonsumet i India lå på et relativt lavt nivå, var det en klart økende trend, og særlig blant indiske kvinner var det nå akseptert å drikke vin i økende grad, mens alkoholkonsum tidligere i stor grad var forbeholdt menn. Også India har 1,4 milliarder innbyggere, så hvis interessen for «fine wine» også tar av her, er jeg pessimist når det gjelder fremtiden. Da er de prisøkningene vi har sett til nå nok bare for «peanuts» å regne. Dessverre.